JSN Epic - шаблон joomla Авто

Pyetje: Eselamu alejkum, me falni deshta nje pyetje. Un jom një vajz muslimane, po du mu mbulu ama prinderit spom lajn, qfar te baj un a un kom shum deshir, te lutem gjejma nje zgjidhje. Pash zotin tregoma nje pergjigje, qfar te bej?

 

Përgjigje: Alejkumselam. Falenderimi i takon Allahut (azzevexhel), ndërsa salavatet dhe selamet qofshin mbi të Dërguarin tonë, Muhamedin (salallahualejhiveselem), mbi familjen dhe mbi shokët e tij.

Rrespektimi i prindërve është obligim në Dinin e Allahut, dhe muslimani patjetër duhet t’i rrespektojë prindërit e tij. Allahu (azzevexhel) në shume ajete, menjëherë pas teuhidit, ka përmendur rrespektin ndaj prindërve, gjë që tregon vlerën dhe rëndësinë e madhe që ka ky adhurim. Gjithashtu Muhamedi (salallahualejhiveselem) menjëherë pas shirkut, ka përmendur mosrrespktin ndaj pindërve, si një prej mëkateve më të mëdhaja. Andaj muslimani duhet të jetë shumë i kujdesshëm që mos t’i hidhërojë prindërit, se ai me këtë e hidhëron edhe Allahun (azzevexhel).

Por, me gjithë këtë rrespekt që Allahu e ka caktuar për fëmijët ndaj prindërve të tyre, ka shumë prej prindërve që nuk janë të kënaqur me këtë caktim të Allahut, dhe mundohen që t’i bëjnë fëmijët rob të tyre, e jo rob të Allahut, dhe kërkojnë prej fëmijëve të tyre edhe atë që nuk u takon. Kërkojnë që të rrespketohen edhe në atë që janë bagim, dhe të nderohen edhe në atë urdhër të tyre që është në kundërshtim me Dinin e Allahut.

Muslimani e ka obgilim ta rrespektojë prindin e tij, përveç në dy raste:

1-Kur prindi kërkon nga fëmiu atë që është e pamundur,

2-Dhe kur prindi urdhëron në atë që është në kundërshtim me fjalën e Allahut dhe të Muhamedit (salallahualejhiveselem).

Ka thënë Muhamedi (salallahualejhiveselem): “Nuk rrespektohet krijesa, kur i bëhet mëkat Krijuesit”. (Hadithi është i vërtetë - Sahihul Xhami’/7520)

Andaj, nuk merret parasyshë urdhëri i prindit ndaj fëmiut, apo i burrit ndaj gruas, apo i shefit ndaj punëtorit, apo i prijësit ndaj popullit, kur ai urdhër kundërshtohet me Dinin e Allahut.

Ndërsa mbulesa është obligim dhe urdhër i Allahut, dhe për këtë nuk merret leje nga askush. Allahu (azzevexhel) thotë: “O ti Pejgamber, thuaju grave tua, bijave tua dhe grave të besimtarëve, le t’i vëjnë shamitë e veta mbi trupin e tyre, sepse kjo është më afër që ato të njihen (se nuk janë rrugaçe) e të mos ofendohen. Allahu falë gabimet e kaluara. Ai është Mëshirues.” (Ahzab/59)

Andaj, motër e nderuar, nuk mbetet për ty asgjë tjetër përveçse ta rrespektosh urdhërin e Zotit tënd, i cili të ka obliguar me këtë adhurim, e pa dyshim se kjo është më e mirë për ty në këtë botë dhe në botën tjetër, e nëse pastaj do të keshë probleme dhe sprova, mos e harro fjalën e Allahut ku thotë: “A menduan njerëzit të thonë: Ne kemi besuar, e mos të vihen në sprovë? Ne i sperovuam ata që ishin para tyre, ashtu që Allahu t’i dallojë ata që e thanë të vërtetën dhe t’i dallojë gënjeshtarët”. (Ankebut/2,3).

Lusim Allahun (azzevexhel) që të të shpërblejë dy herë me të mirat e Tij, një për mbulesën tënde dhe dy për durimin tënd.

 

Allahu e di më së miri.

Hoxhë Omer Bajrami

12.09.2010

Go to top